« Terug naar agenda

14 okt 2017

Bergen op Zoom - Excursie Het Markiezenhof

Op zaterdag 14 oktober organiseert Stichting Kubes een excursie naar Het Markiezenhof.

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is het voormalige stadspaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Nadat het paleis gedurende lange tijd als paardenstal en kazerne in gebruik is geweest, wordt het in 1959 door het Ministerie van Oorlog teruggegeven aan de stad, waarna een langdurige en grondige restauratie plaatsvindt. In 1987 wordt Het Markiezenhof officieel geopend en daarmee ook het erin ondergebrachte museum.

Op 20 mei 2017 wordt in Het Markiezenhof de tentoonstelling “Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom” geopend. De insteek van de tentoonstelling overstijgt de gebruikelijke presentatie van ‘schatten’. Aan de hand van zestien verhaallijnen zal de context geschetst worden hoe zilver wordt vervaardigd, welke technieken worden toegepast en waarvoor zilver is gebruikt.

Door de keuze zilveren voorwerpen niet als ‘schatten’ te presenteren maar in de context waarin ze zijn ontstaan en gebruikt, worden archiefstukken, prenten, schilderijen, penningen en andere realia tentoongesteld die zowel de herkomst als de functie van het zilveren voorwerp ‘verklaren’ en ook inzicht bieden in de economische fluctuaties vanaf de middeleeuwen tot de jaren negentig van de vorige eeuw. De objecten winnen hiermee niet alleen aan waarde doordat de bezoekers inzicht krijgen in waar en hoe ze zijn gemaakt en waarvoor ze dienden, maar worden ze ‘beleefbaar’. De geschiedenis van de zilversmeden loopt vanaf 1396, wanneer in de archiefbronnen voor het eerst melding wordt gemaakt van een zilversmid, tot de industriële vervaardiging van zilver in de vorige eeuw, vanaf 1919 tot 1991. Behalve Het Markiezenhof worden ook andere monumentale panden in Bergen op Zoom betrokken bij de expositie: de Gevangenpoort, de Sint-Gertrudiskerk, de Ontmoetingskerk en de voormalige synagoge. Stichting Bezichtiging Monumenten verzorgt rondleidingen in de monumenten en voert stadswandelingen uit.

In het kader van de zilvertentoonstelling ‘Voorbij IJdelheid’ wordt u een themawandeling door Bergen op Zoom aangeboden, langs vele panden waar zilversmeden in het verleden hebben gewoond en gewerkt, met een bezoek aan een van de monumenten die deelnemen aan de expositie en waar ook zilveren objecten tentoongesteld worden.

Tijd
14 oktober, 9:45 - 16:00
Locatie
Het Markiezenhof:
Bergen op Zoom
Link
https://kubes.nl/excursies/het-markiezenhof-en-stadswandeling
-

Logo Koninklijke Visio Advertentie Museumkaart: Origineel cadeau? Museumkaart. Op werkdagen voor 15 uur besteld, morgen in huis in aantrekkelijke cadeauverpakking.

Logo VSBfonds