Het Depot

beeldende kunst

In een oud universiteitsgebouw, midden in het arboretum van de Universiteit van Wageningen ligt Beeldengalerij Het Depot. In deze galerij staan allerlei torsen en fragmenten. Stichting Het Depot biedt beeldhouwers een steuntje in de rug zodat ze zich verder kunnen ontplooien en biedt bezoekers, ook mensen met een (visuele) beperking, de kans om met nieuwe beeldhouwkunst in aanraking te komen.

Locatie
Arboretumlaan 4, 6703 BD Wageningen (Gelderland)
Routebeschrijving
Website
http://www.hetdepot.nl
Openingstijden
Openingstijden
Toegankelijkheid
  • Aangepaste rondleidingen
  • Geleidehonden toegestaan
  • Rolstoelvriendelijk
  • Gratis toegang begeleider

Hoe toegankelijk is dit museum?

Aanraken mag

Het Depot vindt het belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn: Bezoekers kunnen allemaal gratis naar binnen, rolstoelen kunnen makkelijk door de ruimtes bewegen en bijna alle beelden mogen worden aangeraakt. Hetzelfde geldt voor de beelden in het arboretum buiten, de meeste beelden zijn daar ook goed benaderbaar.

Doordat je bijna alles mag aanraken, kan ook iemand die niet of weinig ziet de beelden ervaren. Ook voor een goedziende zoals ik is het geweldig om de materialen te voelen. Het geeft een extra dimensie aan het bezoek.

Licht en contrast

In de beeldengalerij is op nog meer manieren rekening gehouden met mensen met een visuele beperking. In het gebouw komt veel daglicht binnen, zodat alle objecten goed en egaal zijn uitgelicht. De beelden staan op sokkels die duidelijk contrasteren met de ruimte waarin ze staan, zodat je er niet over kan struikelen. De trappen en afstapjes zijn gemarkeerd met een signaalstreep. De gastvrouwen en -heren zijn bovendien vriendelijk en helpen de bezoekers goed op weg.

Interessant is ook dat je in Het Depot een speciale rondleiding kunt aanvragen, afgestemd op mensen met een visuele beperking. Dit kost € 4,- per persoon en een begeleider mag gratis mee. De rondleiding wordt aan maximaal vier blinden en of slechtzienden en hun begeleiders gegeven. Ook geleidehonden zijn welkom.

Meer informatie?

Help ons meer informatie over de toegankelijkheid van dit museum te verzamelen. Vul de Museum4All-vragenlijst in!

Reacties

Wat zijn jouw ervaringen met dit museum? Laat je reactie horen!

ad rijnen:

15 mei 2015, om 08:11

Geweldig mooi.
Heel divers. De kunst, tuin en het gebouw (dudok)
Alles mag je aanraken nog nóóit
Mee gemaakt.
Dit alles gratis met een geweldig gast vrijheid.
Geweest 14 mei

Hettie Beunis:

18 november 2016, om 14:44

Wat een sfeer, bijna adembenemend, zo mooi! Het geheel heeft voor mij
"De juiste compositie", die ik nog het meest ervaar op het terras, nadat ik gebouw en tuin ingeademd heb en midden in het groen en geurende rozen, een heerlijk en ongewoon gerechtje nuttig.

Jouw reactie