Van Gogh Museum

Van Gogh Museum

Tekst Van Gogh moves op karretje, rood logo

Nergens ter wereld kun je zo veel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien als in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In het museum kun je de ontwikkeling in het werk van de kunstenaar op de voet volgen en zijn schilderijen vergelijken met andere negentiende-eeuwse kunstenaars uit de collectie.

Bezoekers kunnen online op de website van het museum kunst verkennen door middel van video. Er zijn onder andere interviews met kunstenaars, conservatoren en restauratoren, en documentaires over kunstwerken en tentoonstellingen.

Locatie
Stadhouderskade 55, 1072 AB Amsterdam (Noord-Holland)
Routebeschrijving
Website
http://www.vangoghmuseum.nl/
Openingstijden
Openingstijden
Toegankelijkheid
  • Aangepaste rondleidingen
  • Audiotour
  • Rolstoelvriendelijk
  • Geleidehonden toegestaan
  • Gratis toegang begeleider

Hoe toegankelijk is dit museum?

Het Van Gogh Museum heeft sinds maart 2015 een speciaal programma voor slechtziende en blinde bezoekers en hun (goed)ziende vrienden, familie en begeleiders: Van Gogh op gevoel. Voel de verftoets van Van Gogh, ruik de geur van Zuid-Frankrijk en luister naar briefcitaten in dit interactieve programma. Bekijk de data van de bijeenkomsten in de agenda.

Sinds 2016 heeft het programma Van Gogh op gevoel een permanente plek gekregen in het museum. Voel, ruik en luister naar de Zonnebloemen met onder andere de Relievo van het werk.

Rondleiding en workshop

Het programma bestaat uit een interactieve rondleiding en een workshop, waarbij je zintuigen worden aangesproken. Tijdens de rondleiding vertellen speciaal getrainde rondleiders over de vaste collectie en het bijzondere verhaal van Vincent van Gogh. Daarna ga je naar het atelier voor een workshop.

In de workshop voel je Van Goghs verftoets op Relievo’s, de hoogwaardige 3D reliëfreproducties Van Goghs schilderijen. Van Gogh staat bekend om zijn dikke en expressieve verftoets en deze is goed te voelen op de Relievo’s. Daarnaast kun je andere objecten aanraken zoals de maquette van De slaapkamer en schildermateriaal, ruik je de geur van nat gras na een onweersbui en luister je naar Van Goghs eigen woorden.

Het is, naast de regulier ingeplande rondleidingen, ook mogelijk om Van Gogh op gevoel te boeken met een eigen groep van maximaal 12 personen (waarvan vier begeleiders). De kosten voor dit programma zijn € 120,- exclusief entree, en duurt ongeveer twee uur. Entree tot het museum kost € 17 per persoon. Begeleiders kunnen gratis naar binnen, net als bezoekers met een Museumkaart. Aanmelden kan via: reserveringen@vangoghmuseum.nl

Oogtours

Iedere laatste zaterdag van de maand biedt Oogtours een rondleiding aan in één van de drie grote musea op het Museumplein, waaronder het Van Gogh Museum. Deze rondleidingen staan los van het programma Van Gogh op Gevoel dat het museum zelf organiseert. Bekijk de eerstvolgende rondleidingen in de agenda

Meer informatie?

Help ons meer informatie over de toegankelijkheid van dit museum te verzamelen. Vul de Museum4All-vragenlijst in!

Reacties

Wat zijn jouw ervaringen met dit museum? Laat je reactie horen!

Tycho:

25 mei 2015, om 17:40

Het is natuurlijk fantastisch dat er allerlei dingen zijn voor visueel beperkten. Maar die zitten inmiddels tot en met 2016 vol.
Als 'los' bezoek vond ik het Van Gogh een grote teleurstelling. Voor een visueel beperkte bezoeker is een audiotour een grote ondersteuning. Helaas begon dat al met de meest oncomfortabele koptelefoon die ik ooit bij een audiotour heb gehad. De vormgeving en gebruiksvriendelijkheid van de audiotour waren slecht. Om nog maar te zwijgen over de inhoud (weinig detail, heel vaak 'doortikken' voor een additioneel minifragmentje, geen goed doorlopend verhaal wat vreemd is voor een museum dat in feite een wandeldende biografie is). Best jammer voor een museum dat zich erg profileert op het gebied van de toegankelijkheid.

Ingeborg van der Pijl, Oogvereniging:

26 mei 2015, om 15:16

Helemaal eens. Het programma Van Gogh op Gevoel is een prachtig initiatief en daarmee een goed begin. Uiteindelijk zal de aandacht die er in musea is voor mensen met een (visuele) beperking moeten leiden tot een goede toegankelijkheid voor alle bezoekers door een toegankelijk gebouw en toegankelijke publieksinformatie. Daar hoort voor bezoekers met een visuele beperking zeker een audiotour met een goed te bedienen audiospeler bij. Daar zullen ze ook veel andere (oudere) bezoekers een plezier mee doen. Om musea op weg te helpen heeft de Oogvereniging in samenwerking met anderen een handreiking toegankelijkheid voor musea opgesteld. Zie: http://www.oogvereniging.nl/informatie/handreiking-toegankelijke-musea/

Jouw reactie