Over de grens (2): Frankrijk

Tags: Over de grens

de piramide van het Louvre

In het buitenland kom je vaak de mooiste voorbeelden tegen van toegankelijke musea. Er wordt van alles gedaan om bezoekers die minder goed zien een aantrekkelijk aanbod te bieden. In deze vakantieperiode geven we een aantal internationale museumtips. In deze aflevering: Frankrijk.

Louvre, Parijs

Beelden aanraken is in een museum normaal gesproken uit den boze, maar in één zaal in het Louvre is dat nu juist wél de bedoeling.

De Galerie Tactile is geopend in 2011. De tentoonstelling is in eerste instantie, maar zeker niet alléén, opgezet voor bezoekers met een visuele beperking. Ook alle andere bezoekers worden dus aangemoedigd om aan de kunstwerken te zitten.

Voor wie dat wil kan een medewerker van het museum vanaf de informatiebalie met je mee lopen naar de Galerie Tactile. Voor de tentoonstelling zelf is een speciale audiotour beschikbaar met audiodescriptie. 

Links naar het Louvre: ToegankelijkheidGalerie tactile

Cité des Sciences & de l'Industrie

Dit museum is hét toonbeeld van toegankelijkheid. Al je zintuigen worden hier uitgedaagd. Bij iedere tentoonstelling is er van alles aan te raken. Zo kun je bijvoorbeeld een beeldje van een foetus van 14 weken oud in je handen houden.

Verder zijn er presentaties met braille, afbeeldingen in reliëf, duidelijke tekeningen en teksten die voor slechtzienden goed leesbaar zijn. Er is in dit museum ook van alles te horen: geluiden uit het heelal, geluiden uit de natuur (een slak die sla eet, bijvoorbeeld) en menselijke geluiden (verschillende soorten talen). 

Voor wie meer van groepsprogramma's houdt: het museum organiseert talloze toegankelijke rondleidingen en workshops. Van reliëftekenen tot een demonstratieworkshop mechanica en rondleidingen door de verschillende exposities. 

Op de website van het museum is zeer uitgebreide informatie te vinden over de toegankelijkheid. Hoe je bezoek voor te bereiden, welke tentoonstellingen speciaal aanbevolen worden voor bezoekers met een visuele beperking, audiotours die je gratis kunt downloaden en nog veel meer.

Link naar de Cité des Sciences & de l'Industrie: Toegankelijkheid - visuele beperking

Meer tips?

Wat is jouw favoriete toegankelijke museum in Frankrijk? Laat het hieronder weten!

 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn
 • Stuur door via e-mail

Reacties (8)

 1. Bart Simons
  20 augustus 2013, om 11:43 Link naar deze reactie

  Het Centre Pompidou maakt veel reclame met audio-rondleidingen voor blinden. Ze hebben een aparte versie van hun website maar die vind ik niet duidelijk: http://www.handicap.centrepompidou.fr/

 2. Bart Simons
  20 augustus 2013, om 11:50 Link naar deze reactie

  Geen museumtip maar wel over openbaar vervoer in Parijs. Je moet immers ook op een toegankelijke manier bij het museum geraken. http://www.metro-connexion.org/ is een fantastische website die trajecten beschrijft in de metro van Parijs. De site is supertoegankelijk en goed up-to-date. De site is een routeplanner voor de metro in Parijs maar geeft daarnaast letterlijk een beschrijving hoe je moet lopen van het ene perron naar het andere (bij een overstap) of van het perron naar de uitgang. Bij elke route meldt hij ook bij het hoeveelste station je moet uitstappen en dergelijke. Je kunt ook het overzicht per lijn opvragen. Echt een aanrader als je zelfstandig de metro neemt in Parijs.

 3. Bart Simons
  20 augustus 2013, om 12:08 Link naar deze reactie

  We hebben in augustus 2011 het Musée Rodin http://www.musee-rodin.fr in Parijs bezocht als blind-slechtziend koppel.

  Er is een audiogids waarop men uitleg geeft bij een behoorlijk aantal beelden. Het is niet specifiek voor blinden dus het zijn geen volledige beschrijvingen. Er is niet echt een logisch parcours en het is als slechtziende moeilijk te weten welke beelden een nummer hebben voor de audiogids. Om het nummer te kunnen lezen, moet je dichtbij komen als slechtziende en dat mag niet. Hierop werden we *zeer onvriendelijk* aangesproken.

  Aan de ticketbalie was het personeel erg vriendelijk en behulpzaam, maar in het museum werd ons bijna letterlijk gezegd dat we niet welkom waren en dat er geen hulp geboden kon worden. Er was geen enkel begrip voor onze vraag om een beeld te mogen aanraken. De beelden staan nochtans niet achter glas en zijn robuust.

  Tip: in de tuin staan ook veel beelden. Daar is het makkelijker om ze aan te raken.

 4. verklein de grote wereld
  20 augustus 2013, om 16:29 Link naar deze reactie

 5. Mariecke Janssen
  20 augustus 2013, om 17:05 Link naar deze reactie

  Cite du train in Mulhouse heeft voor Platforms of History een audiotour in het Frans, Engels en Duits en veel audiovisueel materiaal. Ze hebben ter voorbereiding ook een app voor de iPad, iPhone of Andriod. De teksten van de app kunnen voorgelezen worden met de Voiceover. Helaas werkt niet nog niet alles van de app. De app geeft je wel een beeld van wat je daar kan zien.
  http://www.citedutrain.com/fr/home

  Bij het Centre Pompidou in Metz kan een blinde of slechtziende gratis met zijn/haar begeleider naar binnen. Helaas hebben ze verder nog geen aanpassingen.
  http://www.centrepompidou-metz.fr/accessibilite

 6. Dorine in 't Veld
  22 augustus 2013, om 22:27 Link naar deze reactie

  De Da Vinci tentoonstelling in het Musée des Sciences, die nu aan het verhuizen is naar het Deutsches Museum in München, was ook zeer de moeite waard. Nog niet helemaal duidelijk of ook de tactiele tekeningen die bij de tentoonstelling horen, mee zullen verhuizen.
  http://www.deutsches-museum.de/ausstellungen/sonderausstellungen/

  In het Palais de la Découverte is een tentoonstelling over symmetrie met tactiele tekeningen. Volgend jaar op het ICCHP-Summeruniversity hopelijk een speciale rondleiding daar!
  http://www.palais-decouverte.fr/index.php?id=2277

 7. Bart Simons
  26 augustus 2013, om 16:05 Link naar deze reactie

  Het appartement waar Victor Hugo gewoond heeft, is een bezoek waard. Niet veel aan te raken maar een goede audiogids en vriendelijk personeel. Goed bereikbaar met de metro. Praktische informatie op deze webpagina maar er staat wel veel andere informatie op ook: http://parismusees.paris.fr/fr/les-musees-de-la-ville-de-paris/le-reseau-des-musees-de-la-ville-de-paris/maisons-de-victor-hugo

 8. Jofke van Loon
  23 september 2013, om 10:25 Link naar deze reactie

  Ik was in februari ook in het Louvre en blij geïnspireerd door de voelbare uitvoeringen van de kunstwerken. Dit zette mij aan tot het plan voelbare lesmiddelen te gaan ontwikkelen voor de teken- en schilderlessen voor mijn leerlingen met een visuele beperking. Zodat ook zij hun werk kunnen gaan verdiepen.

Jouw reactie


Gerelateerd

 • Over de grens (4): Italië

  Bezoekers van het Museo Tattile Statale Omero voelen aan een replica van een beeldhouwwerk

  Houd je van het aanraken van kunst, van replica's van beroemde beeldhouwwerken of gipsen afgietsels van…

 • Over de grens (3): Portugal

  Museu Nacional do Azulejo in Portugal

  Het museum is gevestigd in een oud klooster en ligt even buiten het centrum van Lissabon. In de permanente…