Over de grens (3): Portugal

Tags: Over de grens

Museu Nacional do Azulejo in Portugal

In het buitenland kom je vaak de mooiste voorbeelden tegen van toegankelijke musea. Er wordt van alles gedaan om bezoekers die minder goed zien een aantrekkelijk aanbod te bieden. In deze aflevering: Portugal, het Museu Nacional do Azulejo in Lissabon, het museum over de typische Portugese tegels.

Het museum is gevestigd in een oud klooster en ligt even buiten het centrum van Lissabon. In de permanente opstelling over de geschiedenis van de Portugese tegels van de 16e eeuw tot nu is in elke ruimte een voeltafel gemaakt voor mensen met minder zicht.

Voeltafel

De voeltafel correspondeert met het tegeltableau dat naast het tableau hangt. De voorstelling op het tegeltableau wordt in reliëftegels afgebeeld op de voeltafels. Per tegeltableau is gekeken hoe de voorstelling het beste overgebracht kan worden.

Zo wordt soms eerst één tegel van het tableau getoond. Vervolgens wordt getoond hoe de tegels in elkaar overlopen door alleen de hoekvoorstellingen te laten voelen, de drukkere middenvoorstelling per tegel is dan weggelaten. Als laatste onderdeel wordt een klein stukje van het tableau getoond, nu met alle voorstellingen in één keer. Het is mogelijk om tijdens het bekijken van het tableau gebruik te maken van audio- of braille-ondersteuning en ook de lettergrootte van de begeleidende tekst is groter dan gebruikelijk in musea.

Toen ik in het museum rondliep en bekeek hoe de voeltafels zijn opgebouwd, was ik nieuwsgierig hoe een abstract werk te voelen zou zijn. Dat leek me erg lastig! Gelukkig kwam ik daar achter in een van de laatste zalen.

Tegeltableau

Het tableau is een platte voorstelling van vierkanten die een lichte helling rechts omhoog vormen. Binnen deze vierkanten zijn er vierkanten die uit het tableau lijken te komen, ze zijn driedimensionaal afgebeeld.

voeltafel

Op de voeltafel voor het object hebben de medewerkers van het museum deze driedimensionaliteit heel leuk weergegeven. Het eerste wat je voelt zijn verschillende vlakken; glad voelende vlakken en twee vlakken met structuur die ook groter zijn. Daarna komen de kubussen letterlijk uit het voeltableau omhoog waardoor de driedimensionaliteit gelijk duidelijk wordt. In het laatste onderdeel voel je het gehele tegeltableau met vooral veel gladde tegels en een paar structuurtegels, zo weet je dat daar de vlakken als driedimensionaal ervaren worden.

Onderdeel van het museum is ook de oude kloosterkerk. Ook in deze kerk is een voelmaquette te vinden.

voelmaquette

Museu Nacional do Azulejo (National Tile Museum)
Rua da Madre de Deus, 4, 1900-312 Lisboa 
Museudoazulejo.pt

Meer tips?

Ken je nog meer toegankelijke musea in Portugal? Laat het hieronder weten!

 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn
 • Stuur door via e-mail

Reacties (2)

 1. Bart Simons
  20 oktober 2014, om 11:07 Link naar deze reactie

  De Portugezen die wij hebben ontmoet, waren ongelooflijk vriendelijk. Dat is een belangrijke troef voor toegankelijkheid. Wij bezochten in Lissabon het Castello Sao Jorge. Er was geen audioguide, geen braille-informatie of wat dan ook, maar de bewaking heeft ons van post naar post gebracht waardoor we in feite een hele begeleide rondleiding hebben gekregen. Heel charmant en onvergetelijk. Een keer per dag is er wel een rondleiding in het Engels voorzien maar die hadden we dus gemist.
  We hebben ook genoten van een boottocht op de Taag met gesproken commentaar.
  Er zijn weinig toegankelijkheidsaanpassingen in Lissabon maar de vriendelijkheid van de mensen maakt het zeker een aanrader. De geuren, de muziek, het lekkere eten ... een heel bijzondere sfeer.

 2. Karlijn de Winter
  12 december 2014, om 14:44 Link naar deze reactie

  Wat leuk dat je gereageerd hebt. Dat klinkt als een goede ervaring!

Jouw reactie


Gerelateerd

 • Over de grens (4): Italië

  Bezoekers van het Museo Tattile Statale Omero voelen aan een replica van een beeldhouwwerk

  Houd je van het aanraken van kunst, van replica's van beroemde beeldhouwwerken of gipsen afgietsels van…

 • Over de grens (2): Frankrijk

  de piramide van het Louvre

  Louvre, Parijs Beelden aanraken is in een museum normaal gesproken uit den boze, maar in één zaal in…