Over Museum4all

Museum4all is een online museumgids van musea met speciale aandacht voor mensen die minder goed zien.

Het doel van Museum4all is mensen te inspireren vaker een museum te bezoeken en musea te laten zien hoe je met eenvoudige aanpassingen de toegankelijkheid voor deze doelgroep kan verbeteren.

Musea spannen zich steeds meer in om een breed publiek te bereiken. Kinderen, jongeren, rolstoelers - iedereen moet een museum kunnen bezoeken. Maar er is nog een groep die extra aandacht verdient: mensen die slecht zien. 1,4 miljoen Nederlanders hebben een oogaandoening, en dat is een groep die met de vergrijzing steeds groter wordt. 

Hoe is Museum4all ontstaan?

Het idee voor Museum4all komt voort uit de werkgroep Musea in Zicht, waarin museumprofessionals en ervaringsdeskundigen samen werkten aan een betere toegankelijkheid van musea voor mensen met een visuele beperking.

Het viel op dat veel bezoekers die slecht zien denken dat musea niets meer voor hen te bieden hebben. Andersom hadden musea die bijvoorbeeld een toegankelijke tentoonstelling organiseerden, moeite om mensen met een (visuele) beperking naar hun museum te trekken.

Daarop kwam Karlijn de Winter met het idee om een website op te richten die toegankelijke musea op de kaart zet: een website voor cultuurliefhebbers om toegankelijke musea te vinden en voor musea om hun toegankelijke aanbod onder de aandacht te brengen.

Museum4all is tot stand gekomen dankzij crowdfunding via Voordekunst.nl. Meer dan 30 donateurs hebben een bijdrage geleverd aan het project. Daarbij zaten particulieren, bedrijven en bijvoorbeeld ook het VSBfonds. Het is te danken aan alle donateurs dat het idee voor de website uiteindelijk realiteit is geworden.

Wie werken eraan mee?

Museum4all is een initiatief van Karlijn de Winter. Karlijn werkt samen met Marjolein Kal en verschillende gastschrijvers.

Karlijn de Winter, communicatieprofessional en initiatiefnemer Museum4all. Karlijn heeft veel ervaring opgedaan in het bereiken van mensen die minder goed zien. Daarnaast heeft ze zelf een oogaandoening en is ze groot museumliefhebber. Met Museum4all wil ze anderen inspireren en laten zien wat de mogelijkheden zijn van musea voor mensen met minder zicht. E-mail: info@museum4all.eu.

Marjolein Kal, erfgoedprofessional, mede-initiatiefnemer en toegankelijkheidsadviseur. Marjolein is gespecialiseerd in hoe slechtzienden objecten zien en hoe musea hun collectie beter zichtbaar kunnen maken. Via de website wil ze museummedewerkers enthousiasmeren om zich voor deze doelgroep in te zetten. E-mail: marjolein@museum4all.eu.

Meer weten?

Volg ons via Twitter (@museum4all_eu) of Facebook (Museum4all) of neem rechtstreeks contact op met Karlijn de Winter, initiatiefnemer, via info@museum4all.eu.