Speciale rondleidingen in Het Markiezenhof

Tags: Museum Het Markiezenhof

Foto van de Markiezenhof

Bergen op Zoom is tot en met 29 oktober Bergen op Zilver in het kader van ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’. Speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn organiseert Het Markiezenhof 10 rondleidingen om van deze unieke tentoonstelling met vele verhaallijnen te genieten. De rondleidingen hebben steeds een ander thema.

RAAK Stimuleringsprijs

Het initiatief ontstond toen een slechtziende mevrouw in contact kwam met een jong afgestudeerde docent Beeldende Kunst en Vormgeving die werkzaam was in Het Markiezenhof. Samen met het Cultuurbedrijf nam ze de zilvertentoonstelling als pilot om het oudste stadspaleis van Nederland optimaal toegankelijk te maken voor visueel beperkten. Dat dit niet onopgemerkt bleef, bleek toen er massaal op dit initiatief gestemd werd en het Markiezenhof dit jaar als tweede voor de landelijke RAAK Stimuleringsprijs eindigde. Nu worden de beloften waargemaakt in de vorm van speciale rondleidingen met zilveren voorwerpen die aangeraakt mogen worden, contextstukken, reliëftekeningen en speciaal opgeleide gidsen.

Tentoonstelling

Op deze manier kunnen ook mensen met minder zicht genieten van de tentoonstelling ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’ die op 20 mei werd geopend. In 16 verhaallijnen komt het resultaat uit recent onderzoek o.l.v. Cees Vanwesenbeeck en Jean-Pierre van Rijen tot uiting. Een hiaat in de landelijke zilvergeschiedenis is opgevuld en honderden regionale zilversmeden van toen en nu komen naar voren. De vele zilverschatten (waaronder de 16e-eeuwse ringkraag uit het Rijksmuseum) zijn tentoongesteld in het Markiezenhof, Sint-Gertrudiskerk, Voormalige synagoge, Gevangenpoort en Ontmoetingskerk.

Rondleidingen

Dat het uniek is dat de topstukken uit binnen- en buitenland zijn samengebracht in Bergen op Zoom ondervinden nu ook mensen die blind of slechtziend zijn. Voor hen organiseert het Markiezenhof 10 speciale rondleidingen met gids. Deze zijn op 18 en 22 juni, 23 en 25 juli, 6 en 24 augustus, 7 en 23 september en op 3 en 5 oktober zijn van 12:30 tot 14:30 uur. Iedere rondleiding belicht een specifiek deel van de zilvertentoonstelling, waardoor deze dus steeds anders is. Mensen met een visuele beperking en hun begeleiders melden zich aan markiezenhof@bergenopzoom.nl of 0164 277070. 

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
  • Stuur door via e-mail

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Jij kunt de eerste zijn!

Jouw reactie


Gerelateerd